
Mikro ihracat nedir?
Türkiye’den yurt dışına yapılan, ağırlığı 300 kg’den az ve KDV hariç fatura tutarı 15.000 Euro’dan fazla olmayan ihracat, mikro ihracat şeklinde gerçekleştirilebilir. Mikro ihracat, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracatlardır. Mikro ihracatın cazip olan tarafı, ihracatı bir gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan ve daha az bürokrasiyle yapma imkanı vermesidir. Bu nedenle pek çok ihracatçı, mikro ihracat yöntemini tercih edebilir.
e-İhracat nedir?
Günümüzde şirketlerin büyüyebilmek için kendi ülkelerinin sınırlarını aşarak yurt dışındaki farklı satış fırsatlarını da değerlendirmesi gerekiyor. İşte bu noktada devreye e-ihracat süreçleri giriyor. e-İhracatı şirketlerin farklı online kanalları (web site, Instagram, Facebook, vb.) kullanarak yurt dışındaki bireysel müşterilere satış yapması olarak tanımlayabiliriz. Bu yazıda, hem süreçleri hem de fatura ve evrak formatı açısından hala pek çok işletme için yeni sayılan e-ihracatı anlatacağız.
e-İhracat’ta KDV
Yurt içindeki satışlar için KDV’li fatura düzenlenirken e-ihracat faturaları KDV’siz olarak düzenlenir. e-İhracat siparişleri mikro ihracat ile ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) düzenlenerek yapılır. e-İhracatı daha net öğrenmek için mikro ihracat ve ETGB’ye de bir göz atalım.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ve mikro ihracat
• KDV’siz şekilde 7500 Euro ve 150 kilogramı aşmayan yurt dışı satışları, mikro ihracat kategorisindedir. Mikro ihracat satışlarının gönderileri, yurt dışına Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile çıkarılır. İhracatı artırmak için düzenlenmiş olan ETGB uygulaması ücretsizdir. Gümrük müşavirlerine gerek kalmadan, elektronik olarak düzenlenen ETGB sayesinde dış ticaretin gerektirdiği birçok belge ortadan kalkar. Bazı kargo firmaları uygun lisansları varsa ETGB işlemlerini kendileri yürütebilirler.
• Mikro ihracatın üst limiti olan 7.500 Euro ve 150 kilogram aşılırsa ETGB yerine belirli bir ücrete tabi olan normal beyanname hazırlanmalıdır.
e-İhracat faturası nasıl kesilir? e-İhracat faturası keserken dikkat edilmesi gerekenler
• Mal ihracatı yapan e-fatura kullanıcıları, ihracat faturalarını da e-fatura olarak düzenlemeli. Hizmet ihracatı yapanlar e-arşiv uygulaması kullanıyorlarsa e-arşiv fatura, kullanmıyorlarsa kağıt fatura düzenleyebilir.
• Serbest bölgelerdeki şirketlere gümrük beyannamesi ekine dahil olarak düzenlenen faturalar ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli. Serbest bölge işlem formu veya başka bir belge ekindeyse ve alıcı e-fatura kullanıyorsa satıcı e-fatura da düzenleyebilir. Alıcı e-fatura kullanıcısı değilse ve gönderici e-arşiv uygulamasına dahilse e-arşiv faturası gönderebilir. e-Arşiv kullanmıyorsa kağıt fatura düzenleyebilir.
• Proforma faturalar kağıt olarak düzenlenebilir.
• Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üzerinden giden e-faturalar gönderilirken bankalığın vergi kimlik numarası seçilmeli. Serbest bölgedeki alıcıların e-fatura kullanıcısı olduğu durumlarda fatura alıcıya elektronik ortamdan ulaştırılmalı.
• e-İhracat faturasında bulunması gereken zorunlu alanlar:
– Eşya birim fiyatı
– Satış bedeli (birim x fiyat = toplam olarak)
– Teslim şartı
– Eşya miktarı (kilo, metre, adet vb. ile birlikte)
– Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi / numarası / adedi / markası
– Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri
– Eşyanın gönderilme şekli (havayolu / karayolu / demiryolu / denizyolu) ve detayları
– Satıcının bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası
– GTİP numarası
– Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası
– Malı satın alan firmanın unvanı
– Malı satın alan kişi bilgileri (firma değilse)
– Malı satın alan firmanın ilgili ülkedeki vergi bilgileri
– Ödeme yapılacak hesap numarası (swift, IBAN)
– Ödeme şekli (peşin / vadeli) ve şartları
– Ödeme kanalı
• İhracat faturaları İngilizce veya farklı bir dilde düzenlenebilir, hem yabancı dil hem Türkçe birlikte kullanılabilir. Eşyanın tanımının ise aynen yazılması gerekir.
• Gümrük beyannamesi ile fatura birbirini doğrulamalıdır. Faturada yazan herhangi bir bilgi gümrük beyannamesinde de aynı şekilde yazmalıdır. Sistem tüm bilgileri satır satır kontrol eder.
• Bedelsiz ihracat mal çıkışında e-ihracat faturası, gümrük beyannamesinin düzenlenme durumuna göre hazırlanır. Gümrük beyannamesi ekinde düzenlenmemişse gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv faturası, değilse kağıt fatura gönderilmelidir.