
E-ticarette Önde Gelen Ülkeler ve Başarılı Yöntemleri
İnternetin günlük hayatımızda küresel bir iletişim aracı haline gelmesiyle birlikte, kullanıcı alışkanlıkları ve tercihleri değişiyor ve e-ticaret pazarı genişliyor. E-ticaret için gerekli altyapı sistemlerinin oluşturulması, firmaların dijitalleşme sürecine adapte edilmesi ve bu alandaki yatırımlarının artırılması gibi hususlar gün geçtikçe önem kazanmaktadır.
Bu yazımızda küresel e-ticaret pazarında lider ülkeleri analiz edeceğiz. E-ticarette lider ülkeler hangileri? Hangi yöntemleri izliyorlar? Bu soruların cevaplarına sahip olmak, e-ticaret değerini artırmak isteyen firmalara yol gösterecek ve önemli ipuçları verecektir.
Küresel e-ticaret pazarında en büyük paya sahip ülkeler Çin, Amerika ve İngiltere’dir. Çin ilk sırada yer alırken, onu ikinci sırada Amerika ve üçüncü sırada İngiltere takip ediyor. Bu üç ülkenin küresel e-ticaret pazarında en büyük paya sahip olmasının en büyük nedeni, kendi e-ticaret platformlarına sahip olmalarıdır.
Çin
Çin, dünyanın en büyük e-ticaret pazar hacmine sahip. Çin’in e-ticaret alanındaki büyümesine kamu politikalarının yanı sıra sektörün desteği de etki etmektedir. Hükümet, e-ticaret için pilot alanlar ve serbest bölgeler kurulmasını destekliyor. Vergilerden kaynaklanan maliyetleri azaltmış ve yurtiçi dağıtım ağının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmıştır.
Çin’deki teslimatlar yerel dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkede e-ticaretin yaygınlaşması lojistik süreçlere de yansımış ve hızlı teslimata oldukça önem verilmiştir. Deloitte’un “Çin E-Perakende Pazarı Raporu 2016” araştırmasına göre, 2015 yılında ortalama yurt içi teslimat süresi 2,6 gün olarak belirtildi.
Bir diğer önemli nokta ise ödeme altyapısı. Çin’de online ödeme yöntemleri oldukça fazla tercih edilmektedir. ITC tarafından açıklanan rapora göre Çinli müşterilerin %31’i e-alışveriş yaparken Alipay ve PayPal gibi online ödeme sistemlerini tercih ediyor, %24’ü kredi kartı ve %22’si banka kartı kullanıyor.
Çin Sınır Ötesi E-ticaret için Belirlenen Pilot Bölgeler
Çin’de Şanghay, Hangzhou ve Guangzhou dahil olmak üzere 7 şehir sınır ötesi e-ticaret pilot bölgesi olarak belirlendi ve Hangzhou 2014 yılında ilk pilot bölge olarak onaylandı.
Bu pilot alanların her biri, devlet tarafından lisanslı veya desteklenen şirketler tarafından işletilen ve yönetilen bir e-ticaret platformuna sahiptir. Firmalar bölge ile bağlantılı antrepolar kurabilmekte ve yurt dışından gelen dökme yükleri geçici olarak depolayabilmektedir.
Pilot alanlarda hızlandırılmış klerans işlemi gerçekleştirilir. Mallar yerel gümrük alanına girdikten sonra 24 saat içinde işlemler tamamlanır. Gümrük vergileri, mallar müşterilere satıldıktan ve pilot bölgeden ayrıldıktan sonra ödenir.
Bölgede yapılan işlemlerde daha düşük vergilendirme uygulanmaktadır.
T.C Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından 2 Ocak 2020 tarihinde açıklanan bilgiye göre; Çin, 24 yeni sınır ötesi e-ticaret pilot bölgesinin kurulmasını onayladı. Onay belgesinde, “sınır ötesi perakende ihracatta KDV ve ÖTV muafiyeti”, “inovasyon ve marka bilinirliğini artırma” ve “uluslararası ticarette serbestleşmeyi ve kolaylıkları teşvik etme” dikkate alınan hususlardır. Mevcut 35 sınır ötesi e-ticaret serbest bölgesine benzer şekilde; Yeni kurulacak alanlarda firmalara bazı avantajlar (vergi iadesi, e-ticaret platformlarının kurulması ve uluslararası lojistik hizmetleri için devlet desteği gibi) sağlanması beklenmektedir.
Amerika
Amerika Birleşik Devletleri, küresel e-ticaret pazarına hakim liderlerden biridir. Gümrük yapılanmasının yanı sıra eBay ile Ticaret Bakanlığı arasında 2013 yılında yapılan “Amerika’nın ticaretini ve yatırımlarını artırmayı” hedefleyen işbirliği sözleşmesi ve Amazon ile Çin hükümeti arasında Şanghay serbest bölgesinde faaliyet göstermek üzere yapılan sözleşme, Amerika’nın mevcut pazar büyümesi üzerinde büyük etkileri vardır. Özellikle KOBİ’ler bu sözleşmelerden yararlanarak mal ve hizmet satışlarını artırmıştır.
Amerika’da artan hızlı teslimat talepleri, firmaların müşterilere teslimatın son adımı olan “son mil teslimatı”na odaklanmasına neden oldu. 2014 yılında Amerika’da sipariş sonrası teslim süresi ortalama 8 gün iken 2017 yılında 5 güne kadar gerilemiştir. (Kaynak: US E-Commerce Trends and the Impact on Logistics, ATKearney, 2017)
Ülkede birçok ödeme yöntemi bulunmaktadır. Amerika’da e-alışverişte en çok tercih edilen ödeme şekli kredi veya banka kartı ile ödeme yöntemidir. Bunu Apple Pay ve Google Cüzdan gibi e-cüzdan ödeme yöntemleri izlemektedir.
Amerika Gümrük Yapılanmasını Dikkate Aldı
Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı Gümrük ve Sınır Muhafaza, e-ticaret gümrük işlemlerini kolaylaştırmak ve güvenliği artırmak amacıyla 2016 yılında “E-Ticaret ve Küçük İşletmeler” departmanını kurmuştur. E-ticaret alanında faaliyet gösteren küçük ve mikro işletmelere destek veren bölümün temel amacı, e-ticareti geliştirmek, e-ticarette güvenli olmayan gönderileri tespit etmek ve KOBİ’lere eğitim vermektir.
2015 tarihli Ticaretin Kolaylaştırılması ve Uygulanması Yasası (TFTEA) uyarınca, 2016 yılında resmi gümrük işlemleri gerektirmeyen, vergi ve harçlardan muaf olan asgari rakam 200 dolardan 800 dolara yükseltilmiştir.
Bu uygulama kapsamında 800 dolara kadar olan hızlı gönderilerde gümrük vergisi uygulanmamaktadır. Kurye firmaları gönderi ile ilgili elektronik beyanname vererek işlem sürecini tamamlamış ve malları alıcılara daha hızlı ulaştırmaktadır.
İngiltere
İngiltere, Avrupa e-ticaretinin ana merkezidir. İngiltere’de E-Ticaret’in artan değerinin başlıca nedenleri; şirketlerin devlet desteği ve azalan engellerle büyüme avantajına sahip olması ve toptancı ve perakendeci şirketlerin satışlarının çoğunu online platformlar üzerinden yapması.
İngiltere’de e-ticaret gönderilerinin çoğu (%42) siparişin ertesi günü teslim edilebiliyor. 2-5 gün teslimat süresi %28, aynı gün teslimat oranı ise %4’tür. Ayrıca “Mağazadan Teslim” teslimat yöntemi de İngiliz tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. (Kaynak: Statista)
E-ticaret alışverişlerinde banka ve kredi kartı tercihi ile birlikte PayPal ve benzeri ödeme sistemleri İngiltere’de sıklıkla tercih edilmektedir. Diğer yöntemlere göre daha az tercih edilse de Kapıda Nakit e-ticaret alışverişlerinde kullanılan bir diğer ödeme yöntemidir. (Kaynak: Statista)
İngiltere E-İhracat Programını Geliştirdi
2014 yılında Birleşik Krallık Hükümeti’nin bir birimi olan UK Trade & Investment (UKTI), e-ihracat yapmak isteyen firmalar için bir E-ihracat programı geliştirdi. Dünyada bir ilk olan bu program kapsamında her ölçekteki firmaya faaliyetlerini genişletmeleri, markalarını yaratmaları ve uluslararası e-ticaret değerlerini artırmaları için bir hizmet paketi sunulmaktadır.
Bu program, profesyoneller tarafından uluslararası ticaret danışmanlığı vermekte, şirketlerin yeni global e-pazarlara ulaşmasını sağlayan programlar sunmakta, dijital danışmanlarla UKTI ağı üzerinde buluşma şansını sağlamakta, online iletişim analizi gibi satış hacmini artıracak uygulamalara sahip olmaktadır. uluslararası pazarlarda.
Ayrıca, İngiltere’deki şirketlerin ürünlerini yeni uluslararası pazarlara ihraç etmelerini sağlamak için önde gelen çevrimiçi küresel pazarlarla da ilişkiler kurar.