E-İhracat ve Hizmet İhracatı

24.06.2021
1.055
E-İhracat ve Hizmet İhracatı

E-İhracat ve Hizmet İhracatı

E-ihracat Nedir

E-ihracat, son yılların trend kavramlarından biri. Özellikle tüketici kitlesinin son yıllarda genişlemesi sonucu yükselen bu kavram, dünyanın en gözde ticaret yöntemlerinden biri haline geldi.

Teknolojik gelişmeler, gönderim maliyetlerinin azalması, tarafları koruyan yasalar ve vergi avantajları gibi birçok sebep dolayısıyla da e-ihracat yapmak kolaylaştı. Bunların yanı sıra internetten satış yapan firmalar için ürünlerin üreticiden alınıp direkt tüketiciye aktarılabilmesi ve zaman-maliyet kaybının minimuma indirilmesi de e-ihracatın önünü açtı.

Bu nedenle bu yazımızda tüm dünyada yükselen bir trend olan e-ihracat kavramına göz atacağız ve e-ihracatın avantajlarını inceleyeceğiz. Gelin, beraber detaylandıralım. 

E-ihracat Nedir: Sınır Ötesi Online Alışveriş 

E-ihracat veya sınır ötesi e-ticaret, online alışverişi mikro ihracat kuralları çerçevesinde yurt dışındaki müşterilere ulaştırmak olarak ifade edilebilir. İnternet üzerinden yurt dışına satış yapma işlemi olan e-ihracatı; e-ticaret, mikro ihracat ve bireysel müşteri kümesinin ortasında yer alan bir kesişim kümesi olarak görmek de mümkündür.

Bu noktada e-ihracatın içerisinde yer alan mikro ihracat kavramını da açıklamakta yarar var. Mikro ihracat, KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kg’nin altında olan yurt dışı satışları için kullanılan bir terimdir. Bu terim, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile işleme konulan bedelli bir ihracat modelini tanımlar. 

O yüzden e-ihracat bu yönüyle de klasik ihracattan ayrılır. Dilerseniz e-ihracatı daha iyi anlamanız için klasik ihracat ile olan farklarına bakalım. 

Klasik İhracatla E-ihracat Arasındaki Temel Farklar Nelerdir? 

Uluslararası düzeyde ticaret yaparken uyulması gereken bazı katı kurallar vardır. Bu katı kurallar; üreticileri, işletmeleri, vatandaşların haklarını ve ikili anlaşmaları gözeterek belirlenir. İhracat yaparken en fazla işlem zamanı harcanan şey de genellikle gümrük işlemleridir.

Klasik ya da geleneksel ihracat yaparken bu katı kurallara daha fazla uyulması gerekir. Ayrıca klasik ihracat işletmeden işletmeye gerçekleştiği için satılan ürüne, satış tutarına ve taşıma tipine göre farklı parametreler ile bağlantılıdır. 

E-ihracatta ise direkt satıcıdan alıcıya doğru bir yapı vardır. Bu da gönderim masraflarını ve süresini düşürür. Dolayısıyla e-ihracat yaparken bazı vergi muafiyetlerinden yararlanılabilir.

Klasik ihracatta taşıma yöntemi ve taşımaya uygunluk için alınması gereken belgeler de daha karmaşıktır. E-ihracatta ise Delivered Duty Paid (Gümrük Vergileri Ödenmiş) ve Delivered Duty Unpaid (Gümrük Vergileri Ödenmemiş) olmak üzere 2 temel taşıma seçeneği mevcuttur. Bu da e-ihracat yapan firmaların işini hayli kolaylaştırır. 

Farklı sektörlerdeki işletmeler kâr edebilmek, büyüyebilmek ve gelir elde edebilmek için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden birisi de ihracat yapmaktır. İhracat yapmak, kelime anlamı olarak ülke içerisindeki bir malı ya da hizmeti ülke dışındaki bir firma ya da ülkeye belirli bir karşılıkla satmaktır.

Ülkeler ve firmalar, yoğun olarak kendi aralarında farklı şekillerde ihracat yaparlar. Yapılan ihracat yani satış işlemi çoğu zaman döviz cinsinden yapılır. Hizmet ihracatı da bu ihracatlardan birisidir. Yapılan ihracat işlemleri sonrasında gelirin beyan edilebilmesi için ya klasik fatura ya da e-Fatura kesilmesi gerekir. Fatura, ihracat işlemi sonrasında ortaya çıkabilecek pürüzleri engelleyebilecek nitelikte bir belgedir.

Hizmet İhracatı Nedir?

Hizmet ihracatı, adından da anlaşılacağı üzere farklı ülkelere ya da yurt dışındaki firmalara hizmet/ürün satışıdır. Tıpkı gıda ya da malzeme ihracatında olduğu gibi firma ya da ülkeler, bir araya gelerek karşılıklı ya da tek taraflı mal satışı konusunda anlaşmaya varır. Her iki tarafın da ihtiyaçları ve satabileceğini karşı hizmetler belirlenir. Bütün bu noktalar kararlaştırıldıktan sonra, hizmet ihracatı yapılmaya başlanır. Her iki taraf için de son derece faydalı ve avantajlı olan hizmet ihracatı, ihtiyaca göre pek çok farklı sektörde gerçekleştirilebilir.  

Hizmet İhracatı Olarak Değerlendirilen Sektörler

Ülkeler ya da firmalar, farklı amaçlar doğrultusunda kendi aralarında alışveriş yapmak isteyebilirler. Hizmet ihracatı yani hizmet alışverişi, çok sayıda farklı sektörde kullanılır. Hizmet ihracatı olarak değerlendirilen sektörlerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Turizm

Turizm sektörü, hizmet ihracatı denildiğinde akla gelen ilk alandır. Turizm hizmet ihracatında, ülke kendi sunduğu turizm hizmetini karşı tarafa bir nevi belirli bir getiri karşılığında satmış olur. Farklı ülkelerden turistler, bir ülkeyi ziyaret etmeleri sonucu o ülkeden ayrılmadan önce harcadıkları parayı ülke içerisinde bırakmış olur. Bu para çoğunlukla döviz cinsindendir ve  ziyaret edilen ülke için kalkınma ve büyüme hızını artırır.

İnşaat

İnşaat sektörü, hizmet ihracatı sektörleri listesinde oldukça yukarıda yer alır. İnşaat sektöründeki hizmet ihracat, bir ülkedeki inşaat firmalarının başka bir ülkeye gidip orada inşaat projeleri yapmaları olarak özetlenebilir.

Taşımacılık (Lojistik)

Taşımacılık sektöründe hizmet ihracatı, bir ülkeden başka bir ülkeye malzeme türü şeylerin taşımacılığının yapılmasıdır. Taşınan malzeme, karşı tarafın hizmet verebilmesinde kullanılır.

Hizmet İhracatı Faturası Nasıl Kesilir?

Hizmet ihracatında faturalama işlemi son derece önemli ve gereklidir. Hizmet ihracatında oldukça büyük ve geniş ölçekli işlemler yapılabilir. Bu sebeple yapılan işlemin güvence altına alınması her iki taraf için de önemli bir konumdadır.

Hizmet ihracatında fatura kesebilmek için, öncelikle yapılacak olan işleme ait bilgilerin toplanması gerekir. Satıcıya, alıcıya ve hizmete ait bilgiler belirlenmiş olmalıdır. Sonrasında bu bilgilerle faturada bulunan gerekli alanlar  doldurulur. Her iki tarafa ait iletişim bilgileri faturaya eklenir. Faturadaki bütün alanların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu adımları takip ederek oluşturulan faturanın saklanması gerekir. İleride oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı faturaların kullanılabilmesi için arşivlenmesi son derece önemlidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.