
E-ticaret sitenizde yurtiçi satışların yanı sıra yurtdışı satışlar da yapabilirsiniz. Ancak yurtdışına satış yaparken, farklı stratejiler izlemeniz ve yurtdışındaki tüketicilere farklı bir şekilde yaklaşmanız gerekecektir. Yurtdışı satışları, farklı kültürlere erişmenizi sağlayacaktır; ancak bu ülkelerin dinamiklerini ve yasal yükümlülüklerini bilmeniz oldukça önemlidir.
Yurtdışı satışlarınızda başarıya ulaşmak ve marka bilinirliğinizi artırarak, yurtdışındaki tüketicilerle doğru bir iletişim kurabilmek için yapmanız gereken bir takım işlemler bulunuyor.
Yurtdışına ürün satmak için onlarla aynı dili konuşmalısınız
Başka bir deyişle e-ticaret sitenizin dilini, değiştirmeniz ve satış yapmayı planladığınız ülkenin diline çevirmeniz gerekecektir. Birden fazla ülkeye satış yapmayı planlıyorsanız, e-ticaret sitenizin de birden fazla dili olması gerekecektir.
İlk etapta İngilizce dil seçeneğiyle işe başlayabilirsiniz; ancak yine de ağırlıklı olarak satış yapmayı düşündüğünüz ülkelerin dillerini de siteye eklemeniz faydalı olacaktır.
Yurtdışı satışlarınızı belli bir ülke üzerinde yoğunlaştırmayı planlıyorsanız, o ülkenin dilini tercih etmeniz, o ülkedeki tüketicilerle daha rahat bir şekilde iletişim kurmanızı sağlayacaktır.
Yurtdışına satış için kullandığınız dili yerelleştirin
Başlığı biraz daha detaylandırmak gerekirse, satış yaptığınız ülkedeki kullanıcıların günlük hayatlarındaki kullandıkları dile uygun bir şekilde sitenizin çevirisini yapmalı; onlarla satış öncesi ve sonrası konuşmalarında onların rahat anlayabilecekleri bir şekilde iletişim kurmalısınız.
Bunu yapmak iletişiminizi kolaylaştıracağı için, işlerinizin daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Yurtdışı satışlar yapıyorken, firmanızda bu dillere hakim kişi veya kişileri bulundurmanız, iletişim kanallarınızın daha aktif ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Pazarlama ve reklam kanallarını araştırın
Global pazarlarda satış yapmaya başlamadan önce, açılmayı planladığınız ülkelerin pazarlama ve reklam dinamiklerini incelemeniz oldukça önemli. Her ülkenin dinamikleri farklılık gösterebilir. Türkiye’de iyi sonuçlar aldığınız pazarlama çalışmaları, yurtdışında iyi sonuçlar getirmeyebilir.
Bu nedenle de odağınızdaki ülkelerin pazarlama ve reklam dinamiklerini incelemelisiniz. Hangi sosyal mecralar daha aktif kullanılıyor? Hedef ülkenizde hangi dijital yayıncılar ve içerik üreticileriyle beraber çalışabilirsiniz? Adwords kampanyalarındaki rekabet durumu nasıl? Offline mecralarda reklam çalışmaları yapmak size nasıl geri dönüşler getirebilir?
Bu soruların yanıtlarını vererek, tanıtım ve reklam çalışmalarınız için önceden çalışarak, sizin için daha iyi sonuç verecek platformları keşfetmelisiniz.