B2B, B2C, C2C Ticaret Modelleri ve B2B ile B2C E-Ticaret Arasındaki Fark

21.08.2021
1.015
B2B, B2C, C2C Ticaret Modelleri ve B2B ile B2C E-Ticaret Arasındaki Fark

B2B, B2C, C2C Ticaret Modelleri ve B2B ile B2C E-Ticaret Arasındaki Fark

Ticaret kendi içinde, belirli özelliklere göre farklılık gösterir. Bu ayrıntılara göre ticaret modellerinin ilişkileri, detayları, stratejileri ve işlevleri arasında birçok farklılık vardır.

En yaygın kullanılan ticaret modelleri aşağıdaki gibidir:

B2C – İşletmeden Müşteriye

B2B – İşletmeden İşletmeye

C2C – Müşteriden Müşteriye

Bu yazıda, en yaygın kullanılan ticaret modelleri olan B2B ve B2C ticaret arasındaki farkları açıklayacağız.

B2C (İşletmeden Müşteriye):

“İşletmeden tüketiciye” terimi, şirketlerden son kullanıcı olan müşterilere mal veya hizmet satma sürecini ifade eder.

Bu modelde satıcı firma, alıcı ise bireysel müşteri olarak tüketicidir.

Bireysel olarak mağazalardan ya da ürünlerini internet üzerinden satan firmalardan yapacağınız alışverişler B2C iş modeli olarak değerlendirilir.

B2B (İşletmeden İşletmeye):

“İşletmeden işletmeye” terimi, bir şirketten başka bir şirkete ürün veya mal satma sürecini ifade eder.

Satıcı taraf bir şirket, alıcı taraf ise başka bir şirket.

Örneğin, bir şirket ambalajlar üretir ve ürünlerini ambalajlamak için kendi logolu ambalajlara ihtiyaç duyan başka bir şirkete satar. Bu bir B2B ticaret örneğidir.

Diğer bir örnek ise ayakkabı üreten bir firmanın başka bir firmadan deri malzeme almasıdır ve bu da bir çeşit B2B iş modelidir.

C2C – (Müşteriden Müşteriye):

C2C, “Müşteriden Müşteriye” anlamına gelir.

Bu modelde alıcı ve satıcı kısım hem tüketicidir. İki tüketici arasındaki ticari ilişki sonucunda C2C kavramı ortaya çıkar.

Son zamanlarda geliştirilen bu iş modelinde tüketiciler, ürünlerini belirli pazaryerleri aracılığıyla alıcılara satmaktadır. Bu ticaret modelinde belirli kriterler yoktur. Ürün sıfır veya kullanılmış olabilir. Bu C2C modelinde satıcı taraf bir şirket olmadığı için faturalandırma zorunlu değildir. Son yıllarda bu iş modeline olan talebin artması nedeniyle birçok pazar yeri oluşmuştur.

B2B VE B2C E-TİCARET ARASINDAKİ FARK

B2B ve B2C arasındaki farklara baktığımızda en önemli noktalardan biri B2C modelinde müşterinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ürün satın alması ve bu durumun karar verme sürecinin hızına ve esnekliğine etki etmesidir. . Ancak, B2B modeli oldukça farklıdır. Satın almalar şirketin ihtiyaçlarına karşılık geldiğinde karar verme süreci çok daha uzun olabilir. Ayrıca mevcut ürünlerin beklenen kriterleri karşılamaması durumunda alıcı firma daha sonra satıcı firmadan amaçlanan ürünlerin üretimini talep edebilir. Bu nedenle satıcı şirketin rolü, alıcı şirketin ürüne olan ihtiyacını karşılayan detayları eklemek veya benzer ürünler önermektir. Tüm bu süreç, karar verme ve sipariş onay süreçlerini B2C modeline göre çok daha uzun hale getiriyor.

B2C model satın almada satıcının gereksinimleri önceden belirlenir. Bir alıcı olarak gereksinimleri karşılamanız gerekir, yoksa başka bir satıcı bulursunuz.

B2B ticaret modelinde ise durum biraz farklıdır. Alıcı firmalar, tedarik süreci, ürün fiyatı, ödeme şekli gibi gereksinimlerini karşılayan veya satıcı firmanın bu gereksinimler doğrultusunda olmasını bekleyen firmalarla çalışmayı tercih etmektedir.

Bu modelde çözümlerin niş ve alıcı firmaların yararına özelleştirilmiş olduğunu görüyoruz.

B2C ticaret modelinde, ilk satın alma işleminden sonra yeniden satın alma olasılığı bir tüketiciden diğerine değişmektedir. Müşterinizin her zaman ihtiyaç duyduğu bir ihtiyacı sağlamazsanız, aynı ürünü tekrar satın alamazlar.

Bu durum B2B modelinde farklılık göstermektedir. B2B ticarette, alıcılar genellikle aynı ürünü toplu olarak satın alır. B2B modelinde ticaret daha sürdürülebilir. Gerekli koşullar sağlanmışsa, iş ilişkisi gereksinimlere göre ilerlemelidir.

E-ticarette en yaygın iş modelleri ve B2B & B2C ticaret modelleri arasındaki farklılıklar gibi konulara kısaca değinmeye çalıştık.

İş modellerinin tanımlanmasındaki temel nokta, alıcı ve satıcı tipinin tanımlanmasıdır. İş modelleri baz alınarak, her iki tarafın süreçlerini optimize etmek için her model kendi içinde detaylandırılmaktadır.

Her değişken modelde farklı sorumluluklar ve yükümlülükler ortaya çıkar. Ticarete başlamadan önce bu koşulları analiz etmek ve gereksinimleri takip etmek çok önemlidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.