AliExpress vs Amazon: E-Ticaret Yarışını Kim Kazanıyor?
AliExpress vs Amazon: E-Ticaret Yarışını Kim Kazanıyor? , dünya çapında alışveriş yapanlar ve satıcılar arasında fikir ayrılıklarına neden oldu.
Salgının online alışverişi daha önce hiç olmadığı kadar hızlandırdığı aşikar . Alışveriş yapanlar en iyi fırsatları arıyor ve satıcılar yeni müşteriler çekmek için yenilikçi yollar bulmaya çalışıyor.
Her iki e-ticaret devi de pazarlarını genişletmek için rekabet ederken, her platformun kendi iş modeli var ve benzersiz özellikler sunuyor .
Bu yazıda, hangisinin işletmenizin ihtiyaçlarına uygun olduğuna karar verebilmeniz için her iki platformun artılarını ve eksilerini analiz edeceğiz .
AliExpress’e Genel Bakış
Alibaba’nın kardeş şirketi AliExpress , 2010 yılında piyasaya sürüldü. Başlangıçta yalnızca Çin’den ürün satan bir pazar yeri olarak tasarlanmıştı; ancak artık dünyanın her yerinden satıcıları işe alıyorlar .
Ana şirket olarak çalışan toptan satış platformu Alibaba, Çin’deki tüm çevrimiçi alışverişlerin %80’ine sahip . Harvard Business Review’a göre, Jack Ma tarafından yönetilen şirket, 2014 yılında borsayı devraldığında en büyük halka arza sahipti .
Alibaba Group ve dolayısıyla AliExpress, çevrimiçi satıcıların yeni pazarlara açılmasına ve gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların sanallaşmasına yardımcı olmak için avangard teknoloji ve analitiği kullanıyor.
Ancak AliExpress’i çekici kılan, ancak birçok satıcı için riskli kılan bir şey var…
AliExpress’teki Satıcılar
AliExpress aslında satıcılar ve alışveriş yapanlar arasındaki aracıdır . Tüccarların ve üreticilerin çoğunluğu Çin’de yerleşik olsa da ( bu, Amazon’a kıyasla maliyetlerde büyük bir fark yaratır ) artık diğer ülkelerden satıcıların ürünlerini platformda tanıtmalarına izin veriyor.
Kısacası, modelleri, ürünleri doğrudan ithalatçının deposundan farklı ülkelerdeki tüketicilere satmaya odaklanır.
Aracı veya aracı rolü nedeniyle platform, müşteri hizmetleriyle ilgili hiçbir sorundan sorumlu değildir ve satıcılar her şeyi kendileri yapmak zorundadır.
Amazon’un FBA programı aracılığıyla satıcıların, yalnızca Amazon müşteri hizmetleri ve ürünlerin yerine getirilmesiyle ilgili her şeyle ilgilenirken reklam stratejilerini ve ticari operasyonlarını geliştirmeye odaklandığı Amazon’un aksine .
Amazon’a Genel Bakış
Amazon, 1994 yılında Amerikalı e-ticaret öncüsü Jeff Bezos tarafından kuruldu. İlk yıllarında çevrimiçi bir kitapçı olarak başladı, ancak farklı ürünler sunarak hızla diğer pazarlara açıldı.
Milyonlarca satıcı Amazon’daki işlerini konsolide etti ve her gün binlerce marka platforma katılıyor . Artık ürün katalogları, Amazon’un kendi markaları da dahil olmak üzere çok çeşitli kategoriler içeriyor.
Amazon, EN İYİ müşteri hizmetini sunma takıntısıyla bilinir ve sürekli olarak kullanıcı deneyimini iyileştirmenin yollarını arar, satıcıların satışlarını artırmalarına yardımcı olacak yeni teknolojilere ve araçlara yatırım yapar.
Müşteri odaklı yaklaşımı, perakende devini son on yılda çok çeşitli sektörlere yaymaya yönlendirdi. NFR’ye (Ulusal Perakende Federasyonu) göre, 2021 itibariyle Amazon, satışlarda Walmart’tan daha iyi performans göstermeye yakın.
Amazon’daki Satıcılar
AliExpress’in aksine Amazon’un kendi tedarikçileri, özel ürünleri, depoları ve sipariş karşılama programları ( FBA ve FBM ) vardır . Ayrıca iki satış planına sahiptir: Amazon Vendor Central ve Amazon Seller Central.
Amazon Vendor Central , markaların envanterlerini Amazon’a sağladığı ve o da bunun reklamını yapıp satan, yalnızca davetli bir programdır. Bu durumda Amazon, toptan eşya satın alan ve bunları daha yüksek bir fiyata satan bir çevrimiçi mağaza olarak çalışır.
Amazon Satıcı Merkezi programı , envanterlerinin kontrolünü elinde tutmak isteyen satıcılar için tasarlanmıştır. Bu özel durumda, Amazon aracı veya platform sağlayıcısı olarak çalışır, ancak FBA aracılığıyla müşteri hizmetleri desteği ve birinci sınıf müşteri hizmeti sunma avantajıyla (satıcı bu hizmeti kullanmayı seçerse).
AliExpress ve Amazon: Benzerlikler
AliExpress ve Amazon sadece müşterilerin her türlü ürünü bulabileceği platformlar değil, aynı zamanda alışveriş deneyimini olabildiğince sorunsuz hale getirmeye odaklanıyor.
Diğer bir ortak noktaları ise, iOS ve Android için masaüstü sürümleri ve ücretsiz mobil uygulamalar sunmalarıdır. Bu, kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirir
Her ikisi de etik olmayan satış ve alışveriş uygulamalarına karşı çıkıyor, ancak Amazon buna daha fazla enerji harcıyor.
AliExpress ve Amazon: Farklar
O halde şimdi gelelim güzel kısma. Bu platformları farklı kılan nedir?
AMAZON UZMANLARI | AMAZON EKSİLERİ |
Amazon fiyatları , fiziksel mağazalardan daha düşük olma eğilimindedir. Teslimat süreleri Amazon’da büyük bir artı. Hatta bazı durumlarda ürününüzü 24 saatten daha kısa sürede teslim alabilirsiniz. Amazon’daki müşteri hizmetleri , gerçekten yararlı bir özellik olma eğilimindedir. Amazon, satıcı ve FBA müşteri hizmetlerini yönetir. Kullanıcılar için abonelik olan Amazon Prime , daha fazla alıcıyı cezbeden özel fiyatları ve satışları teşvik eder. Şirket, donanım ve yazılımlarına yatırım yaparak onu bir pazardan çok bir teknoloji şirketi haline getiriyor. | Amazon o kadar çok kategoriye hitap ediyor ve o kadar çok ürüne sahip ki, kullanıcılar katalogdan biraz bunalmış hissedebilirken, satıcılar için bu, ürünlerinin bulunmasının zor olabileceği anlamına geliyor. Amazon , platformlarında satıcılar için daha yüksek maliyetlere sahip olma eğilimindedir . Amazon kendi markalarını satar ve belirli ürünler/kategoriler için rakip olarak hareket eder. |
ALİEXPRESS ARTILARI | ALEXPRESS EKSİLERİ |
AliExpress her türlü ürün için çok düşük fiyatlara sahiptir. Şirketin her ülke için bir web sitesi vardır ve tüketicilerin dil engelini aşmalarına yardımcı olur. AE, ürünlerin kalitesini sağlamak için orijinal ürünler için bir garantiye ve itibar için bir etiketleme sistemine sahiptir. AliExpress , milyonlarca aktif kullanıcısı olan Alipay’i sunuyor. | AliExpress’in en büyük dezavantajlarından biri sevkiyat süreleridir . Çoğu satıcı Çin’de olduğundan, dünyanın diğer yerlerine nakliyenin ulaşması haftalar hatta aylar alabilir. Bu nedenle, ileriyi düşünmeniz gerekecek. İadeler de aynı sorunları temsil eder. Bir şeyi geri göndermek de uzun zaman alabilir. Müşteri hizmet kalitesi daha düşük |
AliExpress ve Amazon: Fiyatlandırma
Son derece uygun fiyatlar, AliExpress’in alıcılar arasında popüler olmasına yardımcı olan ana faktörlerden biridir. Çevrimiçi mağaza, ağızları açık bırakan indirimleri ve Ocak ayının sonunda gerçekleşen Çin Yeni Yılı Satış Çılgınlığı ile de ünlüdür .
Kuponlar da AliExpress’te büyük bir hit. Genellikle bunlar, düzenli ziyaretçileri sadık kalmaya ve yeni gelenleri ürünlerini satın almaya teşvik etmeye çalışan satıcılar tarafından sunulur.
Ancak, AliExpress yerine Amazon’u tercih eden müşteriler, uzun nakliye sürelerinden kaçınmak istedikleri için normalde daha yüksek fiyatlar ödemeye isteklidirler .
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Amazon, çabalarını ana odak noktası müşterileri elde tutmak ve memnun etmek olan programlara odaklamaktadır. Pazar, yalnızca üçüncü taraf satıcılar için bir platform olarak değil, aynı zamanda bir marka olarak da alışveriş yapanlarla bağlantı kurmakla ilgileniyor.
AliExpress vs Amazon: Satıcılar için En İyi Platform Hangisi?
Amazon’un FBA programı, satıcıların ürünleri depolarına envanter olarak toplu olarak göndermelerine olanak tanır. Ardından, bir satış yapıldığında, Amazon lojistik ve teslimatı yönetecek. Bu, her iki platformla da çalışmanıza izin veren bir fırsat penceresi açar.
Girişimcilerin bu iş modelinde başarılı olmasının anahtarı, aradığınız ürünü AliExpress gibi satan harika fiyatlara sahip bir tedarikçi bulmaktır.
AliExpress’in uygun fiyatları, ürünlerinizi onlardan tedarik ederken ve Amazon FBA’yı kullanırken hala çok iyi bir marj elde etmenizi sağlayabilir.
Ancak bu, AliExpress’ten gelen ürünleri beklerken Amazon’da satış yapmadığınızdan emin olmak için uzun nakliye sürelerini dikkate alan bir tedarik planına ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.
Gerçekten istediğiniz gibi olup olmadığını kontrol etmek için AliExpress’ten birkaç ürün alabilir ve doğrudan satıcıyla iletişim kurma fırsatını yakalayabilirsiniz.