
2022’de İhracat İşi İçin Fırsatlar ve Zorluklar
2022’de İhracat İşi İçin Fırsatlar ve Zorluklar 2021’in zorlukları olmasına rağmen, yıl 2020’den daha iyi uluslararası ticaret beklentileriyle sona erdi. Yılın başlarında küresel talepte yaşanan güçlü bir canlanma, ekonomik görünümü daha iyiye çevirdi ve bu eğilim 2022’ye kadar devam edecek gibi görünüyor.
Buna rağmen, geçen yılın ters rüzgarları hiçbir şekilde bitmedi. Tedarik zinciri aksaklıkları, enflasyon ve ekonomik belirsizlik birçok ülkede devam ediyor. İhracat pazarları muhtemelen bu yıl bu türbülansı hissedecek.
2022, geçen yılın kazanımlarını konsolide etmek isteyen küçük işletme ihracatçıları için çok önemli olacak. Yardımcı olmak için, akılda tutulması gereken bazı önemli gerçekleri ve istatistikleri derledik. Ayrıca, yıl için iş planlarını hazırlarken dikkat etmeniz gereken en iyi fırsatların ve temel zorlukların bir özetini de ekledik.
2022’de küresel ihracat tahmini
2021, küresel ticaret için karışık bir yıldı. Başlangıçta COVID’in uluslararası ticaret üzerindeki etkisiyle ilgili endişeler olsa da, tüketicilerin harcama kaslarını esnetmesiyle birlikte ihracat ve ithalat 2021’in başlarında başladı. 1 Küresel talep o kadar doyumsuzdu ki, UNCTAD’a göre, üçüncü çeyrekte dünya ticaret değeri 5,6 trilyon dolara ulaştığında yeni bir rekor kırıldı. 2
Bununla birlikte, artan COVID varyantları, işgücü kıtlıkları, ulaşım sorunları, bir enerji krizi ve tedarik zincirindeki engeller yılın bir özelliği olmaya devam etti. Beklentiler, bu kısıtlamaların 2022’ye kadar devam edeceği yönünde. Bu zorlukların etkilerini, dünya çapında ekonomik aktiviteyi etkileyen artan enflasyonist trendde şimdiden görüyoruz. 3 Sonuç, diğerlerinin yanı sıra daha dik nakliye ve üretim kaynakları maliyetleridir.
Bununla birlikte, yeni yılda hala sağlam ticaret büyümesi tahminleri var. Statista, küresel mal ticaret hacminin 2022’de %4,7 artması gerektiğini tahmin ediyor. 4 Aynı şekilde, IHS Markit, küresel ticaret değerinin 2022’de %4,3 büyümesi gerektiğini söylüyor. 5 Bu rakamlar 2021’de kaydedilen %10,8’in çok gerisinde olsa da, daha iyi 2020’de kaydedilen -%5,3’ten daha fazla.
Bu iniş çıkışlar, küresel ekonomik toparlanmanın getirdiği zorluklar düşünüldüğünde doğaldır. Ekonomik aktivite dünya çapında hız kazanırken, bunların mitingin bir özelliği olmasını bekliyoruz.
2022’de ihracat için 5 fırsat
Dönüşüm uzmanları, büyük değişim zamanlarının muazzam fırsatlar da getirdiğine ve yaşadığımız dönemin de farklı olmadığına inanıyor. Küçük işletme sahipleri ve ihracat şirketleri, 2022’de aşağıdaki büyüme beklentilerinden yararlanmak için benzersiz bir konuma sahiptir.
1. Yeniden düzenlenen tedarik zincirleri
Pandemiden önce, dağıtılmış tedarik zincirleri, üretimin merkezi bir ilkesiydi. Şirketler, bileşenleri dünya çapındaki bölgelerdeki tedarikçilerden temin ederek girdi ürünlerine ve üretim kaynaklarına uygun maliyetli erişim elde etti. Ancak COVID’in kendine özgü zorlukları, bu tedarik zincirlerinin kırılgan olduğunu ortaya çıkardı.
Esasen, küresel ticaret akışları değişmek üzere. Proaktif ihracatçılar, soy ağacı oluşturmaya başlayarak ve güvenilir ihracat hizmetlerini olası müşterilere sergileyerek avantaj sağlayabilir.
2. E-ticaret satışında artan alım
Dijitale geçiş, şimdiye kadar küresel ekonomik toparlanmanın kritik bir özelliği olmuştur. Bu eğilimin 2022’de devam etmesini bekliyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki satıcılar ve alıcılar artık kapsamlı, her zaman açık dijital varlığın değerini biliyor ve buna göre dönüyorlar.
Küresel ticaretin dokusu değişiyor ve bu yeni dünyanın temel erişim anahtarı dijital bir platform. Dünyanın en büyük B2B e-ticaret platformlarından biri olan Alibaba.com, satıcılara dünya çapında milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşmak için ihtiyaç duydukları dijital araçları sağlıyor. Platform, işletmelere müşterilere tek bir dijital mağazadan küresel ölçekte hizmet vermek için ihtiyaç duydukları bilgileri, sipariş karşılama yardımını ve teknolojiyi sağlar.
3. Yeni ASEAN ticaret anlaşması
ASEAN ülkeleri ile dört üye olmayan devlet arasında yeni bir Kapsamlı Bölgesel Ekonomik Ortaklık (RCEP) 1 Ocak 2022’den itibaren yürürlüğe girdi. IHS Markit, anlaşmanın nüfus ve GSYİH açısından küresel olarak en önemli ticaret anlaşmalarından biri olduğunu söylüyor. 5
Blokla ticaret yapan ihracatçılar, tek bir ekonomik grupta küresel GSYİH’nın yaklaşık %29’una ve dünya nüfusunun %29’una erişecek. Buna göre, bölge içindeki iç pazarlardan satıcılar ve standsız dış pazarlardan satıcılar etkileyici ticaret avantajları elde ediyor.
Yerli satıcılar daha güçlü bir pazarlık pozisyonu ve erişimi bekleyebilirken, yabancı satıcılar RCEP kapsamında küresel pazarın yaklaşık üçte birine zahmetsizce erişebilmeyi bekleyecekler.